Офанзивата срещу джихадистите от ИД продължава

Турция одобри закон за използване на военна сила на териториите на Ирак и Сирия

30.09.2014 | 17:30 Редактор: Ирина Георгиева
Офанзивата срещу джихадистите от ИД продължава

Турция одобри закон за използване на военна сила на териториите на Ирак и Сирия. Това се случва на фона на ескалиращото напрежение в борбата с организацията "Ислямска държава". Джихадистите водят боеве с кюрдските милиции само на 5 километра от турската граница. В същото време международната коалиция нанесе поредни въздушни удари по позиции на ислямистката групировка. Атаките са били срещу петролни рафинерии в провинция Ал Касака в североизточната част на Сирия.

Международната коалиция, оглавявана от САЩ, нанесе рано тази сутрин въздушни удари в района на град Кобане. Това се случи в момент, когато джихадистите се намират пред портите на сирийския кюрдски град на границата с Турция. Джихадистите от "Ислямска държава" достигнаха на 5 километра от Кобане, а центърът на града за първи път бе поразен от ракети.

Въздушни удари от съюзническата коалиция ударили позиции на терористите северно от контролирания от ислямистите Мосул.

Междувременно кюрдските милиции започнаха офанзива на три фронта в Северен Ирак срещу джихадистката групировка.
Заради провеждащите се военни действия в близост до турската граница, премиерът на страната Ахмет Давутоглу призова за международна помощ. Той, обаче бе доста остър в изказването си.

"Това е глобална заплаха и ние трябва да положим всички усилия за да я спрем. Вече чашата преля. Не може Турция и съседните и страни да плащат огромната цена на кризите в Сирия и Ирак. Не можем да приемем това и призоваваме международната общност да се включи по-активно в борбата с джихадистите от "Ислямска държава"." - отбеляза Давутоглу.

Междувременно турското правителство внесе в парламента проекторезолюция, която разрешава използване на сила в Сирия. Това позволява на Анкара да се присъедини към създадената коалиция срещу джихадистите от групировката “Ислямска държава”.