Разменила ли e Турция заложниците

23.09.2014 | 12:41
Разменила ли e Турция заложниците

Сирийската въоръжена групировка Лива Ал-Таухид /Liwa Al-Tawhid/ е освободила 50 членове на Ислямска държава в Ирак и Сирия, включително семейството на покойния лидер Хаджи Бакр, при размяната, при която бяха освободени 49 турски заложници на 20 септември.

В съобщението си вестник Хюриет се позовава на собствен източник, когото не назовава.

Хюриет пише още, че са били освободени жената и децата на Хаджи Бакр, лидер на Ислямска държава, убит в Алепо /Халеп/ през февруари.

Лива Ал-Таухид, групата, която се отдели от Свободната сирийска армия и се бие срещу сирийския президент Башал а-Асад, се е съгласила да освободи турските дипломати, пленени в консулството в Мосул през юни, след дълги преговори.

Турският президент Ердоган отрече да е плащан откуп за освобождаването на заложниците.

Той отказа да потвърди, нито да отрече да е била правена някаква размяна за пленници в речта си на 21 септември. Той каза тогава, че дипломатическите усилия за изиграли ролята си и на Ислямска държава не е бил плащат откуп.

На 22 септември Ердоган го повтори в интервюто си за Чарли Роуз по Bloomberg TV:

"Няма никакво плащане на откуп.. никакви пари не са плащани.. всеки трябва да го знае.. това са дипломатически, политически дискусии.."

Чарли Роуз: Значи Ислямска държава не е получила нищо в замяна на освобождаването на заложниците?

"Ислямска държава разиграва редица сценарии в региона.... не иска да увеличава броя на враговете си, защото търпението на Турция има граници и биха могли да се вземат други мерки.."

Ето какво още каза президентът Ердоган в шоуто на Чарли Роуз по телевизия Bloomberg на 22 септември 2014:

"Когато PYD напусна зоната... ПКК и PYD /кюрдската партия Демократичен съюз/ са едно и също, както знаете.. Когато напуснаха региона, появи се Ислямска държава и започна да гони кюрдите, в резултат на което 20-30 села бяха превзети. Това е същото като това, което  се случи в Мосул и което става в района на Кобани..... кюрдите, които живеят в региона бягат в Турция. Те са приети, вече са приети в Турция.

Чарли Роуз: Разбирам, че искате да има зона, забранена за полети....

Да, точно така. Ако има зона, забранена за полети, районът ще бъде по-сигурен.  Могат да се осигурят и други нужди в района - логистична подкрепа, хуманитарна помощ,.... тези хора могат да се установят в района и да живеят там засега.     

 

Сирийските кюрди продължават битката в защита на ключов граничен град от напредващите части на Ислямска държава, докато кюрдски младежи от съседна Турция се им се притекоха на помощ, увеличавайки натиска над Анкара да предприеме мерки срещу джихадистите, съобщава Ройтерс.

В Турция има вече над 130 000 сирийски кюрдски бежанци, влезли в страната от миналата седмица.

Основната кюрдска въоръжена групировка в Северна Сирия, кюрдските отряди за народна самоотбрана (YPG) съобщава, че бойците й са спрели напредването на Ислямска държава източно от град Кобани, известен и като Аин Ал-Араб, на турската граница, съобщава още Ройтерс.

В интервюто си за Чарли Роуз, турският президент Ердоган казва още:

"Борбата ни с Ислямска държава ще продължи. Ние сме твърди по този въпрос. Не мога да ви кажа по-ясно турската позиция в региона. Защото от 32 години се борим с тероризма на ПКК в нашата страна. Затова знаем какви са последиците. Около 40 000 души изгубиха живота си в тази борба. Икономическите последици също са огромни".

 

"Каквото е нужно ще бъде направено и Турция ще положи всички усилия да действа според опита си. Изпращаме отдавна предупреждения. В Сирия отдавна бием тревога. Проблемът не е само Ирак. А Ирак и Сирия".

 

 

"Казах на президента Обама. Не може само да се гледа Ирак, това би било грешка. Трябва да се разглеждат Ирак и Сирия заедно, за да се види какво може да се направи в региона. В речта, която произнесе в сряда, той обърна внимание на ситуацията и в двете страни. Смятам, че това беше правилно наблюдение и добра оценка".