Французин бе взет заложник от Ислямска държава в Алжир

23.09.2014 | 07:57
Французин бе взет заложник от Ислямска държава в Алжир

Франция потвърди, че нейн гражданин е бил взет заложник в Алжир от групировка, свързана с Ислямска държава.

Изявлението на външния министър Лоран Фабиус, цитиран от Ройтерс:

"Външното министерство току-що съобщи, потвърждавайки за съжаление автентичността на видеото с Ерве Гурдел, взет заложник в Алжир в неделя, в района на Тизи Озу.

Заплахата от тази терористична група е много сериозна и свидетелства отново за изключителната жестокост на Ислямска държава и всички, които я подкрепят.

Преди няколко часа говорих с алжирския външен министър, който е тук; френският президент се срещна с алжирския министър-председател.

Всичко е направено в тясно сътрудничество с алжирските власти с цел постигане на освобождаването на нашия сънародник, но не трябва да се прикрива факта, че ситуацията е изключително критична."

Вижте видеото.

Похитителите заплашват да убият Ерве Гурдел в случай на нови удари в Ирак.

Ерве Гурдел на 55г. бе отвлечен в неделя, 22 септември в Алжир, показва видео, разпространено онлайн и идентифицирано от френските власти.

Той е в плен на Войниците на халифата, терористичната група, ръководена от Абделмалек Гури, наричан още Халед Абу Сюлейман, съобщава АФП.

Миналата седмица групировката обяви, че скъсва връзки с Ал Кайда в ислямския Магреб, чийто командир бе Алделмалек Гури, за да предложи подкрепата си на Ислямска държава.

Видеото, наречено „Писмо на войниците на халифата в Алжир до кучето на Франция, Оланд“ започва с Абу Бакр Ал Багдади, който призовава „ братята по света да се изправят пред новия кръстоносен поход, воден от САЩ и Франция.

Ерве Гурдел седи между двама маскирани и въоръжени с автомати калашников мъже, които призовават френския президент да „спре агресията си до 24ч.“, иначе френският заложник ще бъде екзекутиран.

На записа Ерве Гурдел обяснява, че е роден в Ница, че е планински водач, пристигнал в Алжир на 20 септември и от 21 септември - пленник на въоръжена алжирска групировка.

Ерве моли френския президент да направи каквото е нужно, за да бъде спасен.

На 21 септември франзуцинът пътувал в кола заедно с няколко алжирци, когато „бил пленен от неизвестни лица“ в 21:00ч. край село Ает Уабан, в района на Тизи Озу.

„Нападателите освободили алжирците и изоставили колата на място преди да избягат с френския гражданин в неизвестна посока“, съобщава Ке Д’Орсе в Париж.

В понеделник 22 септември следобед ген.-майор Ахмед Бустейла, началник на жандармерията спешно пристигнал на мястото на инцидента с хеликоптер.

Според местното население били разположени значителни военни части.

След съобщението за отвличането президентът Франсоа Оланд е направил среща с министър-председателя на Алжир Абделмалек Селал.

„Службите ни са в постоянен контакт и властите действат с пълната ни подкрепа“, съобщава френското президентство, цитирано от АФП.

Регионът на Тизи Озу, където се намирал Ерве Гурдел е планинска област, известна като зона на действие на Ал Кайда в ислямския Магреб /Aqmi/.