Ходорковски съживява Открита Русия

22.09.2014 | 15:26
Ходорковски съживява Открита Русия

Бившият руски магнат Михаил Ходорковски, който прекара десетилетие в затвора защото предизвика Кремъл, съобщи в интервю, че е готов да застане начело на Русия, ако се налага.

Изявлението на Ходорковски, направено при старта на онлайн движението Открита Русия, явно нарушава обещанието да стои далеч от политиката, което даде след като бе помилван от президента Владимир Путин през декември, коментира британският Гардиън.

"Не се интересувам от идеята да стана президент на Русия в момент, когато страната се развива нормално", казва той за френския Монд.

"Но ако се появи нужда да се преодолее криза и да се направи конституционна реформа, основата на която би била преразпределение на президентската власт в полза на правосъдието, парламента или гражданското общество, тогава бих бил готов да поема тази част от задачата", казва Ходорковски.

Открита Русия има за цел да обедини проевропейски настроените руснаци.

"Малцинството би било много влиятелно, ако се организира добре", каза Ходорковски в интервюто, излъчвано онлайн от Париж.

Ходорковски и неговите привърженици смятат, че политическата промяна би могла да настъпи бързо и настоя, че е време да се помисли за бъдещето на Русия след Путин.

Той настоява, че неговият проект, наречен на името на благотворителна организация, която закри след влизането си в затвора, ще бъде онлайн "платформа" за единомишленици, не политическа партия.

Руски активисти и видни емигранти, включително живеещият в Париж Сергей Гуриев и базираният в Лондон Евгений Чичваркин, и двамата напуснали родината си след натиск от страна на силите за сигурност, присъстваха на онлайн церемонията.

Ходорковски живее в Швейцария със семейството си.

Бившият президент на петролната компания Юкос обяви на сайта си още на 9 септември 2014, че смята да говори в Париж, на фестивала на Льо Монд на 20 септември.

Le Monde Festival се проведе в парижката опера, Opera Bastille на 20 и 21 септември и включваше спектакли и дебати по актуални теми.

На 22 септември Михаил Ходорковски даде интервю и за Ведомости, където обясни намеренията си за Открита Русия.

В него Ходорковски казва, че преди 14г. проектът е бил сериозен фонд за подкрепа на граждански проекти, финансиран главно от Юкос.

Открита Русия ще бъде "мрежова структура, позволяваща на хората бързо да се координират за решаване на конкретна обща задача".

Проектът ще включва сайт, мобилно приложение, "още някакви технологични решения", но и реални мероприятия, казва Ходорковски за Ведомости.

Финансирането ще се осъществи чрез "механизъм за събиране на средства, защитен от незаконно вмешателство".