Ролята на Турция в борбата срещу Ислямска държава

Коментар на арабиста Владимир Чуков

21.09.2014 | 10:43 Редактор: Мариета Иванова
Ролята на Турция в борбата срещу Ислямска държава

Турция, досега не е подписала нито един документ, с който да се включи към антитерористичната организация срещу Ислямска държава, коментира в предаването Денят On Air арабистът Владимир Чуков. Той допълни, че причините са няколко.  Една от тях е, че „лично президентът на Турция Реджеп Ердоган свързва своята политическа съдба с премахването на сирийския държавен глава Башар Асад от власт”.

„Ако тези ислямисти са слаби, то луфта в позициите им, който ще  освободи, ако бъдат отстранени, ще бъде зает отново от сирийската армия. Т.е. Турция не желае възстановяването на властта на сирийския президент върху онези контролираните в момента от ислямистите територии,” посочи Чуков.

Експертът коментира, че след обявяването на международната антитерористична коалиция ислямистите започват да губят позиции в Ирак. – „Това означава, че ударите започват да дават резултат. В  Сирия обаче, започват да напредват. И това се случва, когато бяха пуснати турските заложници. Ислямистите изведнъж се активизираха в райони близки до Турция.  По информация на арабски вестник някои от танковете на ислямистите са дошли от Турция,” коментира Чуков.  

„Всяка една от тези регионални сили, включително Турция, Катар, Саудитска Арабия, контролират бунтовни групировки. Това е външна политика”, заяви още експертът.

Вижте какво още сподели той от видео файла.