Извънредно заседание на държавния съвет на Русия

На заседанието ще бъдат обсъдени развитието на руския бизнес и възможностите за справяне със санкциите наложени от Запада

18.09.2014 | 12:36 Редактор: Ирина Георгиева
Извънредно заседание на държавния съвет на Русия

Владимир Путин свиква извънредно държавния съвет на Русия. На заседанието ще бъдат обсъдени развитието на руския бизнес и възможностите за справяне със санкциите наложени от Запада. Миналата седмица САЩ и ЕС наложиха рестрикции спрямо редица нефтени компании и финансови институции.

В срещата ще вземат участие представители на бизнеса и правителството, както и членове на работодателските организации. Основната тема, която ще се обсъжда е повишаването на конкурентоспособността на руския бизнес на световния пазар

В официалното съобщение от Кремъл се съобщава, че ще бъдат разгледани редица аспекти, които влияят пряко на състоянието на руския бизнес и положението му на международните пазари. За да се неутрализира действието на санкциите от Запада ще се обсъдят възможностите за заместване на вноса и модернизирането на технологиите и адаптирането на икономиките на регионите към правилата на Световната търговска организация. Финансовото оздравяване и програмите за дългосрочно развитие на водещите предприятия, също ще са част от темите разисквани от топ бизнесмените.

На 12 септември САЩ и ЕС обявиха новия кръг санкции срещу Русия. Обект на новите ограничения станаха големите руски нефтени фирми, беше въведено и ембарго върху технологии за развитие на подводни и шистови газови и нефтени залежи. На редица руски банки пък, беше ограничен достъпът до европейските финансови пазари.