Езерният туризъм движи македонската икономика

3% икономически ръст отбеляза Македония през последната година

14.09.2014 | 17:12 Редактор: Ирина Георгиева
Езерният туризъм движи македонската икономика

3% икономически ръст отбеляза Македония през последната година. За развието на стопанството най-много допринася туризмът. Годишно над половин милион европейци посещават страната. 

Езерен туризъм – това е двигателят на македонската икономика. Годишно в Охрид идват около 500 000 туристи, най-вече заради природни дадености като Охридското езеро.

На брега на езерото екипът на България Он Ер среща Питър, Сесил и Алекс от Великобритания. Разказват, че пътуването им е по стъпките на Александър Велики, затова ще обиколят Македония и Гърция, а последната спирка ще бъде България.

"Историята ни е много интересна , но и объркваща – заради различния прочит – на Македония, на Гърция и на България. Запалени сме по историята. Обиколката ни започна в България, сега сме в Македония, после в Гърция и обратно в България. Охридското езеро е наистина много красиво. Долината е огромна. Много ни прилича на Швейцария." - обясняват тримата.

И за холандците Македония е предпочитана дестинация. Друг голям пазар за съседите ни са Балканските страни – Сърбия, България, Гърция. Нощувка със закуска и вечеря струва около 30 евро на човек в двойна стая. 

Въпреки че като цяло македонската икономика расте с малко по-бързи темпове от българската, и в съседката ни, както у нас, почиващите това лято са с около 5 на 100 по-малко спрямо миналогодишния сезон.