Сергей Лавров разкритикува идеята на Киев за влизане в НАТО

02.09.2014 | 16:27 Редактор: Ирина Георгиева
Сергей Лавров разкритикува идеята на Киев за влизане в НАТО

Британският вестник The Telegraph разпространи изявление на руския президент Владимир Путин, в което той казва, че ако пожелае, може да превземе Киев за две седмици. Изказването е било направено в разговор с председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу относно украинската криза.

Кремъл реагира остро и коментира, че думите на руския държавен глава са извадени от контекст и имат друг смисъл.

На този фон руксият външен министър Сергей Лавров заяви, че стремежите на Украйна за членство в НАТО са насочени към подкопаване на усилията за прекратяване на конфликта в източните региони.

Руският външен министър Сергей Лавров обвини Вашингтон, Брюксел, НАТО и някои европейски държави, че подкрепят партията на войната в Киев. По думите му тази инициатива се появи непосредствено след срещата в Минск за търсене на разрешение на конфликта между украинското правителство и проруските сепаратисти.

"Партията на мира в Киев се опитва да търси преговорното, политическо решение за кризата в Украйна, а Партията на войната предприема стъпки, които са насочени еднозначно към подкопаване на всички тези усилия." - заяви Лавров.

Лавров призова Вашингтон да използва влиянието си и да вразуми Киев. Очаква се преговорите в рамките на контактната група да продължат на 5 септември. Според Лавров разговорите в Минск могат да станат пример за търсене на решение чрез компромис, а не чрез налагане на нечия позиция.

Междувременно Русия внася известни поправки във военната доктрина от 2010 година. Това е продиктувано от разширяването на НАТО, проблемите с противоракетната система за отбрана на Европа и кризата в Украйна, заяви заместник-секретарят на Съвета за сигурност на Русия Михаил Попов. По думите му усилията на САЩ и НАТО да увеличат стратегическия си офанзивен потенциал става все по-очевидно. Той алармира, че САЩ усилват натовските войски в страните от Прибалтика, което е в непосредствена близост до границите на Русия.

В заключителната част на действащата в момента доктрина се казва, че може да се промени при изменение на военната опасност и заплаха, заяви Попов, цитиран от Russia Today и добави, че документът изразява възгледите на Москва по отношение на военната сигурност.