Решението на кипърския въпрос е чрез създаването на две държави, заяви Ердоган

02.09.2014 | 16:41 Редактор: Ирина Георгиева
Решението на кипърския въпрос е чрез създаването на две държави, заяви Ердоган

Решението на кипърския въпрос е чрез създаването на две държави. Това заяви новоизбраният президент на Турция Реджеп Тайп Ердоган по време на посещението си в турската част на разделения Кипър. Правителството на средиземноморската държава остро осъди изказването на Ердоган и определи визитата му като незаконна и потвърждаваща агресивната политика на Анкара спрямо Кипър.

Ердоган потвърди подкрепата си за Севернокипърската турска република и заяви, че единствения път напред е двудържавното решение.Той коментира, че ще одобри споразумение за обединение на Кипър, само ако кипърските турци са равноправни партньори във федерация с международно признатото кипърско гръцко правителство.

Ердоган изрази надежда за справедливо, цялостно и трайно решение на кипърския проблем, за да се увенчае с успех търпението, което Турция и кипърските турци са показали досега. Турският президент предупреди, че никой не трябва да изпитва търпението им и, че прозорецът на възможностите не може да остане отворен завинаги. Ердоган призова също така Гърция като страна - гарант за независимостта на Кипър да се включи по-активно в диалога по Кипърския въпрос. Той обвини Атина и кипърските гърци за липсата на добра воля за неговото решаване.

Правителството на Кипър остро осъди посещението на Ердоган. Официалният представител на кипърското правителство Никос Хростодулидис акцентира, че се осъжда всяко изявление или действие относно разрешението на кипърския конфликт, които се намират извън рамките на съответстващите резолюции на Съвета за сигурност на ООН, споразуменията на високо ниво от 1977 и 1979 година, както и съвместното изявление на лидерите на двете общности на Острова от 11 февруари тази година.

Реакцията на Атина също не закъсня. Представител на министерството на външните работи на Гърция заяви, че изказването на турския президент в Северен Кипър потвърждава агресивната политика на Анкара по отношение на Кипър.

Кипър е разделен от 1974 година, когато турски войски нахлуват и превземат 37% от територията на средиземноморската държава.