Напредък по преговорите за иранската ядрена програма

Еврокомисарят по външна политика Катрин Аштън заяви, че Техеран е готов на все по-големи компромиси

02.09.2014 | 08:57 Редактор: Ирина Георгиева
Напредък по преговорите за иранската ядрена програма

Напредък при преговорите за иранската ядрена програма. Еврокомисарят по външна политика Катрин Аштън заяви, че Техеран е готов на все по-големи компромиси. Крайният срок за постигане на споразумение по иранската ядрена програма е 24 ноември. Иранският дипломат заяви още, че се надява да бъде постигната окончателна резолюция до три месеца.

"Проведохме добри разговори. Разбира се има място за прогрес. Намеренията на някои страни, включително САЩ да наложат санкции срещу Иран са пречка за по нататъшния напредък. Но ние сме убедени, че дискусиите, които водихме с госпожа Аштън и проблемите, които обсъдихме ще доведат до добър край. Оптимист съм, че да крайния срок вече ще сме постигнали споразумение." - заяви иранският дипломат.

Първите преговори на шестте световни сили и Иран се провалиха. Крайният срок за постигане на споразумение бе 20 юли, но страните не успяха да направят компромис. Затова и бяха насрочени нов кръг преговори този път с краен срок 24 ноември.

Позициите на шестте държави, които преговарят с Иран също не са единни. САЩ, Франция, Германия, Китай, Великобритания и Русия също имат свои интереси от развитието на ситуацията, което предполага още по-усложнен тип преговаряне. Вашингтон наложи санкции на няколко ирански и други чуждестранни компании, които официално се обявиха против санкции срещу Техеран.