ИДИЛ обезглави американски заложник, журналиста Стивън Сотлоф

Сега записът е наречен "Второ послание за Америка"

02.09.2014 | 23:33 Редактор: Ирина Георгиева
ИДИЛ обезглави американски заложник, журналиста Стивън Сотлоф

Втори американски журналист може да е бил обезглавен от членове на групировката „Ислямска държава”, предаде Reuters.

На видеоматериал, разпространен от джихадистите, се вижда предполагаемото убийство на Стивън Сотлоф, който е изчезнал в Сирия през лятото на миналата година. 

Сега записът, в който се вижда екзекуцията на Сотлоф, е наречен "Второ послание за Америка".

На видеозапис, получен чрез разузнавателната организация SITE, която проследява публикациите на ислямистки екстремистки групи в интернет, се вижда предполагаемото убийство на Стивън Сотлоф. До него се вижда маскиран в черно мъж, подобно на този, който беше заснет миналия месец при екзекутирането на американския журналист Джеймс Фоули. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че не може да се потвърди автентичността на видеото. Държавният департамент на САЩ остро осъдиха обезглавяването на журналиста.

"Ако видеото е истинско, ние сме отвратени от този брутален акт,  да се отнеме по такъв брутален начин живота на невинен американски гражданин. Ние изказваме съболезнования на близките на Сотлоф." - заяви Джен Псаки, говорител на Държавния департамент на САЩ.

Разузнавателните служби в най-кратки срокове ще извършат работата, необходима за това, да се определи достоверността на видеото. 

Стивън Сотлоф е работил за Time, CNN и Fox News. Той е бил отвлечен през август 2013 година. По-рано журналистът Джеймс Фоули беше екзекутиран по същия начин. Екстремистите от Ислямска държава нарекоха акта послание към САЩ  в отговор на ударите, които американските сили предприеха срещу тях в Ирак.

Автентичността на записа все още не е потвърдена.