Федерика Могерини се изправя пред комисия в Брюксел

След номинацията и редица политици изразиха съмнения относно възможността и да води адекватна външна политика

02.09.2014 | 14:19 Редактор: Ирина Георгиева
Федерика Могерини се изправя пред комисия в Брюксел

Новото лице на европейската дипломация – Федерика Могерини ще изложи своята визия за външна политика на Съюза пред комисията в Брюксел. 41 – годишната италианка е изправена пред огромно предизвикателство. След номинацията и редица политици изразиха съмнения относно възможността и да води адекватна външна политика.

Ако Могерини се представи добре на презентацията си пред европейските политици, то тогава решението за избирането и няма да бъде поставено под съмнение. Ако тя не успее да убеди колегите си обаче, то тогава е много вероятно недоволството срещу нея да се засили.

Могерини бе назначена за министър на външните работи на Италия за всеобщо учудване през февруари и е един от най-младите министри в кабинета на Матео Ренци.

По онова време дори президентът на Италия Джорджо Наполитано изрази съмнение в нейните компетенции. Могерини успя да измести на поста външен министър на Италия харизматичната и опитна 65-годишна Ема Бонино.

В последните месеци Могерини, умножи пътуванията, по-специално в Украйна и Русия, но и в Близкия изток.

Нейната среща с руския президент Владимир Путин обаче ѝ навлече доста критики и тя беше определена като прекалено проруски настроена.
Могерини дори покани Путин на срещата на върха Европа – Азия през октомври, организирана от италианското председателство на ЕС и изрази подкрепа за газопровода на Газпром "Южен поток".

В социалната мрежа Twitter критиците на италианския външен министър, дори създадоха акаунт "Спрете Могерини". Все пак най-силната икономика в Съюза – Германия също поддържа политика за по-умерен диалог с Кремъл, тъй като зависимостта на Европа от Русия е изключително голяма.