Украинските военни сe изтеглили от най-голямото летище в Луганск

За последните 24 часа са убити 7 украински, а други 25 били ранени, съобщи украинският военен говорител Андрий Лисенко

01.09.2014 | 15:29 Редактор: Мариета Иванова
Украинските военни сe изтеглили от най-голямото летище в Луганск

Украинските военни се изтеглили от най-голямото летище в град Луганск след като получили нареждане. Това съобщи украинският военен говорител Андрий Лисенко, предаде Reuters.

"Украинските военни получиха заповед и се изтеглиха от летището в Луганск и от село Георгиевка", намиращо се до летището и на 18 километра южно от Луганск, каза Лисенко. Той допълни, че за последните 24 часа са убити седем украински военни и 25 са ранени, пише БТА.

Лисенко отказа да обсъжда ситуацията в района на Иловайск, където няколко украински батальона попаднаха под обсада.
"Ситуацията около Иловайск е изключително сложна. Докато не бъде завършена операцията по извеждането на войските от обсадата, подробности няма да се разкриват", коментира той.

В град Мариупол в Донецка област са блокирани "пет-шест офицери на НАТО", съобщи "опълчението" на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР), съобщава ИТАР-ТАСС.

Части от "армията на Новорусия" са свалили украински самолет Су-25 и два вертолета Ми-8 в покрайнините на Мариупол. Около  100 украински военни по данни на ДНР са ранени или убити, допълва руската агенция.

В хода на бойните действия сепаратистите успели да превземат два танка, около шест реактивни системи за залпов огън, два бронетранспортьора, до 14 оръдия и миномети, до 24 единици автомобилна техника, два склада с боеприпаси, информира "армията на Новорусия".

Днес за пръв път от дълго време Донецк се събуди без взривове и стрелби, съобщават местни жители. Артилерийският обстрел в различни части на града продължи почти две нощи. В неделя и през изминалата нощ проруски бунтовници водиха боеве за сградата на летището, където избухна пожар. Привечер щабът на сепаратистите съобщи, че летището е напълно блокирано. Украинските военни, които държат сградата, са започнали да се предават и до сутринта са се предали около 270 войници.