Стоил Моллов: Добре е, че следващата ЕК ще е доминирана от политици

До блокиране на европейските институции заради големия брой евроскептици в ЕК няма да се стигне, смята експертът

01.09.2014 | 07:55 Редактор: Мариета Иванова
Стоил Моллов: Добре е, че следващата ЕК ще е доминирана от политици

Добре е, че следващата Европейска комисия ще бъде доминирана по-скоро от политици, отколкото от експерти, коментира е коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air преподавателят и експерт по европейско право Стоил Моллов. Той допълни, че „когато политиката е правилно формулирана, е по-добрият вариант, отколкото една експертна позиция, която може да е конфликтна и няма широка подкрепа“.

Според него до блокиране на европейските институции заради големия процент евроскептици в следващата ЕК няма да се стигне. Експертът изрази още надежда, че няма да бъдат правени компромиси по важни за ЕС въпроси. Моллов подчерта, че ключовите проблеми пред ЕС остават възстановяването, отношенията с Русия и конфликта в Украйна и „на по-заден план конфликтите в Ирак и Сирия“.

По думите на Моллов голямото предизвикателство пред новия външен министър на ЕС Федерика Могерини е да направи външната политика независима от големите страни и да приобщи и по-малките. Експертът подчерта, че към момента външната политика на ЕС остава доминирана от страните с най-големи икономики като Великобритания, Германия и Франция.