Путин: Продължителността на кризата в Украйна трудно може да бъде предвидена

31.08.2014 | 15:31 Редактор: Ирина Георгиева
Путин: Продължителността на кризата в Украйна трудно може да бъде предвидена

Продължителността на кризата в Украйна трудно може да бъде предвидена. Това обяви руският президент Владимир Путин в интервю за руския Първи канал. По думите му първата стъпка за изход от конфликта е започване на незабавни преговори за управленския статут на Източна Украйна, в които да се вземат предвид интересите на местните жители.

Владимир Путин е категоричен, че изходът на кризата зависи предимно от политическата воля на украинските власти!  Той определи като празни илюзии очакванията, че наречените от него опълченци, спокойно ще гледат как домовете им се разрушават от украинската армия.

„Русия не може да стои настрана, когато цивилни граждани биват хладнокръвно застрелвани“, обяви русият държавен глава. 

Той настоява Киев да започне преговорите, за които са се договорили с президента на Украйна Петро Порошенко преди няколко дни. И тези преговори да не бъдат просто технчиески, а реални дискусии за бъдещото политическо управление на Луганск и Донецк. Путин призова Киев да помисли за наближаващия зимен сезон, тъй като голяма част от газопреносната система в югоизточните райони е унищожена и много хора са заплашени дори от смърт, заради замръзвания.

Путин коментира и заплахите от страна на ЕС за налагане на допълнителни санкции срещу Москва. Той за пореден път обвини Брюксел, че е подкрепил нелегален преврат в Украйна.