ООН: Сирийските бежанци са над 3 млн. души

Само през 2013 г. броят на бежанците е нараснал с 1 млн. души

29.08.2014 | 11:38 Редактор: Ирина Георгиева
ООН: Сирийските бежанци са над 3 млн. души

Броят на сирийските бежанци надхвърли 3 милиона души от началото на гражданската война с Сирия. Това сочат данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Според доклада - само през 2013 г. броят на бежанците е нараснал с 1 млн. души.

По-голямата част от бежанците са избягали в съседните на Сирия страни, като Ливан, Йордания и Турция. Най-много от тях са отишли в Ливан, където търсещите убежище сирийци са над 1,14 милиона. Според ООН този приток оказва натиск като върху икономиката, така и върху инфраструктурата на тези държави. 

В доклада си от Върховният комисариат за бежанците отбелязват, че в тази статистика не са включени стотиците хиляди сирийци, които са избягали от страната, но не са се регистрирали като бежанци. 

От организацията отбелязват, че се наблюдава и сериозна вътрешна миграция. Заради конфликта около 6,5 млн. сирийците са били принудени да се преместят от едно на друго място в самата Сирия. Половината от тези хора са деца. 

От ООН призовават до края на годината да се предприемат действия, с които да се отговори на спешните нужди на сирийските бежанци.