Украйна иска да стане специален съюзник на САЩ извън НАТО

28.08.2014 | 21:49
Украйна иска да стане специален съюзник на САЩ извън НАТО

Украйна поиска САЩ да й предостави статут на специален съюзник извън НАТО, съобщи преди извънредното заседание на Съвета по национална сигурност и отбрана на Украйна зам.-председателят на съвета Михаил Ковал.

"Нашата страна разчита на помощ от САЩ, чрез предоставяне на специален статут на основен съюзник на Съединените щати извън НАТО", заяви Ковал, цитиран от РИА Новости.

Преди това президентът на Украйна съобщи, че ситуацията е трудна, но под контрол.

„Способни сме да се защитим. Имаме нужда от високотехнологични съвременни оръжия. Трябва да запазим спокойствие, да засилим единството си и международната солидарност“, казва Порошенко на сайта на президентството.

 

 

Според него „на помощ на бандата терористи от страна на Руската федерация пред неконтролиран от Украйна участък от границата са влезли колони тежка техника“.

 

Още по темата

Днес са се провели първите консултации на ниво ръководство на генерални щабове на Украйна и Русия, на които са били обсъдени въпроси за контрола на държавната граница и размяната на военнопленници.

В събота ще започнат консултации между ръководството на граничните служби, съобщава още украинската президентска пресслужба.