Русия спира газа за Европа, заплаши Яценюк

Украйна се надява да продължат разговорите и консултациите във формата Украйна-ЕС-Русия по енергийните въпроси

27.08.2014 | 17:04 Редактор: Ирина Георгиева
Русия спира газа за Европа, заплаши Яценюк

Русия се готви да спре транзита на газ през зимата. Това заяви украинският премиер Арсений Яценюк. Той добави, че Украйна се надява да продължат разговорите и консултациите във формата Украйна-ЕС-Русия по енергийните въпроси. 

"Ситуацията в енергийния сектор на Украйна е трудна. Знаем за руски планове за спиране на транзита на газ дори за страни от ЕС тази зима", посочи Яценюк.

Яценюк допълни, че Украйна се нуждае от "практическа помощ" от НАТО и очаква Алиансът да вземе важни решения в тази насока на срещата на върха в Уелс през септември, цитиран от Reuters и ИТАР-ТАСС. 

Украинският премиер заяви, че преговорите вчера между Порошенко и руския президент Владимир Путин в Минск са били безрезултатни.

"За нас има три основни предизвикателства: войната, обменният валутен курс и енергетиката", каза той и добави, че уреждането на първото от тях е "възможно само по един начин - като се възстанови контролът върху границата с Русия"  под надзора на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.