Манюел Валс: От години Франция страда от изкуствено създадени вътрешни разделения

27.08.2014 | 08:49 Редактор: Ирина Георгиева
Манюел Валс: От години Франция страда от изкуствено създадени вътрешни разделения

Обединени сили и изпълнение на ясно посочени цели – това обеща френският премиер Манюел Валс относно работата на промененото френско правителство. Той даде телевизионно интервю след като назначи на поста министър на икономиката Еманюел Макрон, бившият банкер и съветник по икономическите въпроси на френския президент Франсоя Оланд.

Валс получи критики за избора на  Макрон, заради обвързаността на новия министър с банките и бизнеса.

„В тази държава всеки човек може да бъде какъвто пожелае – бизнесмен, банкер, занаятчия или магазинер“, обяви френският премиер.

"Президентът, както и аз не можем да приемем, че в сърцето на кабинета, може да има несигурност за приоритетите на държавата.  Да, можем да дискутираме и да обсъждаме политиките си, но не можем да толерираме публични изказвания на министри, които поставят под въпрос посоката и икономическата политика, определена от държавния глава. В тази държава от години страдаме от идеологически спорове – винаги нападаме някого, винаги създаваме разделения." - подчерта Валс.

Политическите анализатори в Европа са единодушни – промененият кабинет е наистина последния шанс на президента Франсоа Оланд да постигне някакъв успех по време на своя мандат. Рокадата в икономическото министерство идва само няколко седмици преди ключовите преговори с ЕС, относно бюджета на Франция за 2015 г. и неспазените обещания за орязването на дефицита.