FT: Италианският външен министър Федерика Могерини вероятно ще наследи К. Аштън

27.08.2014 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
FT: Италианският външен министър Федерика Могерини вероятно ще наследи К. Аштън

Битката за постове в Брюксел става все по-напрегната. Кабинетът официално ще предложи кандидатурата на Кристалина Георгиева за външен министър на ЕС на предстоящия Европейски съвет в събота, 30 август. Това решение взеха министрите на заседанието си днес, 27 август.

Ресорът, за който ще се бори Георгиева обаче ще бъде даден на италианката Федерика Могерини въпреки критиките към нея, твърди Financial Times.

Италианският външен министър Федерика Могерини най-вероятно ще наследи Катрин Аштън и ще стане новият върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността на срещата на европейксите лидери в събота, твърди Financial Times.

Кандидатурата й срещна силната опозиция на редица държави от Централна и Източна Европа относно меката й позиция към Москва във връзка с кризата в Украйна. Тя беше критикувана и за липсата на опит в международната политика. Въпреки това според анализатори натискът от страна на Ренци и подкрепата от френския президент Франсоа Оланд явно са оказали влияние.

Германският канцлер Ангела Меркел пък от своя страната коментира, че ще подкрепи кандидатурата на Могерини, защото не иска да изостря отношенията си с Париж и Рим.

В статията на  Financial Times обаче не се споменава и дума за българския еврокомисар Кристалина Георгиева и възможността да заеме поста на Аштън.

Силно оспорвана е и позицията за поста председател на Европейския съвет. Сред кандидатите в надпреварата са полският премиер Доналд Туск и датският премиер Хеле Торнинг Шмит.

Британският премиер Дейвид Камерън изрази подкрепата си за Доналд Туск въпреки спора между двамата по-рано тази година по повод злоупотребите на поляци с британската социална система, пише  Financial Times.

Изданието отбелязва, че на срещата в Брюксел няма да бъдат разпределени портфейлите на бъдещите еврокомисари, въпреки че Лондон ще продължи да настоява за висша икономическа позиция за своя кандидат Джонатан Хил.