Остра липса на храни и горива скоро застрашава страните, засегнати от вируса Ебола

Вирусът на Ебола отне живота на 51 души само за последното денонощие

21.08.2014 | 12:13 Редактор: Ирина Георгиева
Остра липса на храни и горива скоро застрашава страните, засегнати от вируса Ебола

Още по темата

Вирусът на Ебола отне живота на 51 души само за последното денонощие. Така жертвите на болестта достигнаха 1350. Световната здравна организация съобщава, че засегнатите страни съвсем скоро ще бъдат ударени от остра липса на горива и храни. Страхът от разпространение на болестта в съседните държави прераства в паника.

Икономическият мотор на Западна Африка – Кот Дивоар се подготвя за най-лошото! Болестта присъства във всеки разговор на улицата и във всички медии. В ход е масова информационна кампания. Котдивоарското правителство забрани всички полети и затвори границите със съседните засегнати от вируса държави. И в Нигерия, също икономически лидер в региона и най-населената африканска страна, страховете растат ежедневно. 

"Решението за блокадата е трудно, тъй като се отразява пагубно на туристическия сектор. Десетки хиляди туристи в региона, предимно от Азия и Европа отмениха пътуванията си, което ще доведе до големи икономически загуби." - коментира Серж Гохури, туристически агент и допълни:

"Заради всички рестрикции, които бяха въведени по отношение на пътуването, ние сме в шок. Не сме в състояние да предоставяме услуги на клиентите си. За нас Ебола е повече емоционален шок. Но трябва да обърнем внимание и на финансовия ефект!" - заяви Гохури.

Западът получава все по-силни критики, че не прави необходимото, за да спомогне за ограничаване на епидемията. Великобритания вече реагира като стартира серия спешни изследвания, финансирана с 6,5 млн. лири. Целта им е да предотврати разпространението на смъртоносния вирус както в страната, така и в северна Африка.