Русия предупреди, че санкциите на Запада ще доведат до повишаване на руския газ

Кремъл обяви, че новите мерки сериозно ще разклатят сътрудничеството с Вашингтон и Брюксел

31.07.2014 | 17:16 Редактор: Мариета Иванова
Русия предупреди, че санкциите на Запада ще доведат до повишаване на руския газ

Санкциите на Запада към Москва ще доведат до повишаване на цените на руския газ за Европа, предупредиха от руското външно министерство.

Кремъл обяви, че новите мерки сериозно ще разклатят сътрудничеството с Вашингтон и Брюксел.

Това са най-тежките санкции, налагани на страната от края на студената война насам, коментират анализаторите.

"Това е необмислена и безотговорна стъпка. Тя неизбежно ще доведе до поскъпване на енергийните суровини на европейския пазар," посочват от руското външно министерство. Въпреки това, санкциите на Европейския съюз са замислени така, че да не засегнат сектора на природния газ, където зависимостта на Европа от Русия е най-голяма.

Полша стана първата жертва на ответните руски действия, след като Москва забрани вноса на полски плодове и зеленчуци и предупреди, че забраната може да се разшири върху целия Европейси съюз.

Руската борса, която не работи няколко часа заради технически проблем, реагира позитивно на санкциите, защото очакванията на инвеститорите бяха те да са по-тежки. Според депутатите в двете камари на руския парламент трябва да се реагира спокойно на санкциите, защото историята била показала, че това не действа на Русия. В отговор руснаците смятат, че може да изтеглят своите средства от чуждестранните активи и да се замени вносната продукция.

„Каквото не можем да си произведем, ще си го внесем от Азия и Латинска Америка“, заявиха самите депутати. Според тях Западът тласка Русия към студена война и отношенията между световните сили ще започнат да се изострят.