Франция предложи Пиер Московиси за еврокомисар

Германия негодува

29.07.2014 | 15:07 Редактор: Ирина Георгиева
Франция предложи Пиер Московиси за еврокомисар

Франция номинира Пиер Московиси за европейски комисар. Според Франсоа Оланд бившият финансов министър от неговата партия ще се справи отлично със задачите си в Брюксел. Някои от уважаваните европейски финансисти обаче са на друго мнение.

Франсоа Оланд съобщи на избрания за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер решението си да номинира Пиер Московиси за европейски комисар.

Официалното писмо с кандидатурата му ще е с дата 31 юли, за да може Юнкер да разпредели постовете и да представи екипа си на лидерите на ЕС на срещата им на върха на 30 август.

Целта на Оланд е ясна – неговият стремеж е Франция да е зам.-председателския пост в ЕК и портфейла на икономическите въпроси.

Някои от най-уважаваните финансисти на Стария континент, обаче са на друго мнение. Резерви има от страна германския финансов министър Волфганг Шойбле, който е против идеята да се повери на Франция налагането на бюджетната дисциплина в ЕС. Германия, която изигра основна заслуга за преодоляването на кризата в еврозоната не желае, френски министър – социалист да се разпорежда с общата хазна на континента. Опасенията на Берлин са свързани с бъдещи големи харчове, които могат да нарушат стабилността, на иначе крехката във финансово отношение Европа.