Либия е изправена пред екокатастрофа

Причината е запалването на резервоар с шест милиона литра гориво по време на боевете в Триполи

28.07.2014 | 12:36 Редактор: Мариета Иванова
Либия е изправена пред екокатастрофа

Либия е изправена пред еко катастрофа. Причината е запалването на резервоар с шест милиона литра гориво по време на боевете в Триполи.

Либийската национална петролна компания предупреди за опасността от екокатастрофа в Триполи, след като резервоарът с горивото е бил улучен от ракета.

В столицата горивото, както и природният газ за домакинствата, са складирани на едно и също място, управлявано от държавната компания. Има опасност огънят да се разпространи към другите резервоари и най-вече към този с природния газ.
Хранилището се намира по пътя за летището, което от 13 юли е арена на жестоки сблъсъци между съперничещи си бунтовници.

В същото време конвой с британски дипломати е бил нападнат от местни екстремисти. Те са се опитали да отвлекат колите на напускащите страната британци. Похитените са успели да избягат в близост до Тунизийската граница. Англия, Германия, Франция и Холандия, официално призоваха своите граждани и дипломатическите си мисии да напуснат страната.

Междувременно от пресцентъра на МВнР препоръчаха да се преустановят пътуванията на българските граждани до Либия. В съобщението е написано следното: 

"Във връзка с ескалацията на напрежението и изострянето на вътрешната обстановка, както и поради неблагоприятните тенденции за нейното развитие, Министерството на външните работи отправя настоятелна препоръка към българските граждани за преустановяване на всякакви пътувания до Либия, а намиращите се на нейната територия - да напуснат незабавно страната."