Израелската армия спря да нанася удари по обекти в ивицата Газа

Според говорителя на армията новият формат на израелската операция предвижда действия само в отговор на палестинските атаки

28.07.2014 | 17:33 Редактор: Мариета Иванова
Израелската армия спря да нанася удари по обекти в ивицата Газа

Израелската армия спря да нанася удари по обекти в ивицата Газа. Според говорителя на армията новият формат на израелската операция предвижда действия само в отговор на палестинските атаки, както и продължаване на издирването и унищожаването на контрабандните тунели в граничните зони.

Тази сутрин Израел е извършил само един обстрел срещу Ивицата Газа в отговор на изстрелването на палестинска ракета.
Междувременно на извънредно заседание Съветът на сигурност на ООН единодушно прие декларация, в която призовава за незабавно и безусловно прекратяване на огъня в региона.

Премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Израел ще направи всичко за да защити народа си. Последните събития поставят под съмнение разрешаването на хуманитарния проблем, който се разрази след началото на конфликта.

В телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, американският президент Барак Обама настоя за незабавно и безусловно хуманитарно примирие в Газа. Обама е настоял за спазване на договорките от 2012 година, разоръжаване на групировките и демилитаризиране на Газа.

Вчера, Нетаняху обвини Хамас, че нарушават собственото си примирие с продължаващ ракетен обстрел по израелска територия.

Съветът за сигурност на ООН прие единодушно декларация, с която призовава за „незабавно и безусловно хуманитарно примирие, както и за защита на цивилните. Съветът насърчи двете страни да приемат мирните предложения на Египет.

Палестинските жертви вече са повече от 1030, повечето от тях цивилни. От страна на Израел загиналите са 43-ма военни и 2- ма цивилни.