Напрежението в Източна Украйна продължава да ескалира

Украинските сили за сигурност са нанесли артилерийски удари срещу райони в Донецк

27.07.2014 | 15:00 Редактор: Мариета Иванова
Напрежението в Източна Украйна продължава да ескалира

Напрежението в Източна Украйна продължава да ескалира. Украинските сили за сигурност са нанесли артилерийски удари срещу райони в Донецк. Съобщава се за загинал човек, има и ранени.

Звук от артилерийски залпове отеква в западните райони на Донецк. Украинската армия е нанесла удари срещу град Горловка, който се намира под контрола на проруските сепаратисти. Сражения се водят в района на летището на Донецк и покрайнините. Жителите се оплакват от силна миризма на химикали, която се разпространява от работата на бойните машини. Щурмувана е и сградата на Областната държавна администрация в Днепропетровск. Украинските агенции съобщават, че силите за сигурност са заловили двама жители на Луганска област, които са пренасяли шест ръчни противотанкови гранатомети. През изминалата нощ сепаратисти са подложили на обстрел с ракети „Град” позиции на антитерористичните украински сили на летището в Луганск.

На този фон повече от 40 украински военни са преминали на руска територия.

„Не искаме да се бием. Ние не знаем срещу кого водим сражения, толкова е объркващо, дори не се знае кой е врагът. Какво право имат властите да ни карат да воюваме? Страната ни се разпада, но за тях всичко е наред“, коментира украински военнослужещ.

Тази седмица Върховната Рада одобри президентски указ за ограничаване на мобилизиранто на военни резерви и материали, които ще бъдат използвани за укрепване на борещи се звена в източните региони. Мярката е част от мирния план на украинския президент Петро Порошенко за едностранно прекратяване на огъня от правителствените сили.