Лондон иска оръжейно ембарго над Русия

22.07.2014 | 19:56

Украйна доминира срещата на европейските външни министри на 21 юли.

Европейските външни министри заплашиха Русия с по-строги санкции заради Украйна, но суровите думи не отговарят на делата, след като френският президент даде да се разбере, че спорната сделка с военните кораби може да бъде изпълнена, съобщава Ройтерс.

Първите дипломати на 28-те страни от ЕС са под нарастващ натиск от страна на ЕС и Великобритания да засилят санкциите след свалянето на MH17 на малайзийските авиолинии преди седмица в Източна Украйна, контролирана от проруските сепаратисти.

Германският външен минсър Франк.Валтер Щайнмайер заяви, че Берлин все още има намерение да говори с Русия и че е нужен по-голям икономически натиск, за да бъде накарана Москва да промени курса.

„Оставаме отворени към разведряване на ситуацията с всички политически и дипломатически средства, но ще бъде необходимо да се придружи това желание с по-голям натиск, което означава и по-строги мерки“, каза Щайнмайер при пристигането си на срещата в Брюксел.

Българският външен министър Кристиян Вигенин се е обявил за единен подход в рамките на ЕС и е подчертал, че трудните решения, които имат своята цена и за страните-членки, трябва да се приемат солидарно, съобщава ведомството в писмо до медиите.

„Свалянето  на малайзийския самолет МН 17 промени профила на конфликта в Източна Украйна, придаде му глобално измерение и може да се превърне в повратна точка за развитието на ситуацията там“, е заявил в изказването си на Съвет „Външни работи“ в Брюксел министър Кристиан Вигенин, цитиран от МВнР.

Съветът по външни работи на ЕС започна с минута мълчание в памет на близо тристате жертви от МН 17.

Още няколко министри призоваха на влизане над Русия да бъде наложено оръжейно ембарго.

Няма обаче признаци за консенсус; много европейски правителства се грижат за защитата на критичните руски енергийни доставки и бизнес връзки с Москва, съобщава Ройтерс.

Различията между Великобритания и Франция се проявиха в понеделник, когато президентът Франсоа Оланд заяви, че доставката на първия френски кораб тип Mistral ще бъде осъществена, часове след като британският премиер Дейвид Камерън каза, че подобна доставка в неговата страна би била „немислима“.

Новият британски външен министър Филип Хамънд заяви, че ще призове колегите си да „изпратят много ясен и силен сигнал на Русия“.

Хамънд каза, че „трябва да се върви към оръжейно ембарго“. Министрите на Швеция, Австрия и Литва са го подкрепили.

 

Още по темата

На срещата в Брюксел европейските външни министри са обсъдили и Ирак и последиците за регионалната сигурност от разширяването на контролираните от терористичната групировка „Ислямска държава в Ирак и Леванта“ територии, съобщава МВнР в мейл до медиите.

Потвърдена е била твърдата подкрепа на ЕС за единството, суверенитета и териториалната цялост на Ирак и е бил отправен призив към иракските лидери за създаване на правителство на националното съгласие с участието на всички етнически и религиозни общности.

ЕС е готов да окаже подкрепа на Ирак в борбата срещу тероризма, както и да продължи да оказва помощ за преодоляване на тежката хуманитарна криза в страната.  

Обсъждана е била и ескалацията на насилието в Израел и ивицата Газа. Съветът твърдо е осъдил обстрела с ракети от Хамас по територията на Израел. Признавайки правото за самозащита, министрите са призовали Израел да използва пропорционална сила, като гарантира защитата на цивилните граждани.

След Съвет „Външни работи“ министърът на външните работи Кристиан Вигенин е взел участие в петата Министерска среща по Източното партньорство, на която е била потвърдена подкрепата за суверенното право на всяка от страните-партньори сама да определя своето бъдеще, съобщава още МВнР.

Подписването на 27 юни 2014 г. на Споразуменията за асоцииране с Украйна, Молдова и Грузия открива нови възможности за задълбочаване на сътрудничеството на ЕС с тези държави. Разширяването на връзките с източните партньори се основава на взаимната изгода и не е насочено срещу трети страни.

Министър Вигенин е информирал, че процедурата по ратификация на трите споразумения е в ход и очаква в близките дни Народното събрание да я осъществи.

 

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма