Франция готова да спре продажбата на втория военен кораб за Русия

22.07.2014 | 08:36
Франция готова да спре продажбата на втория военен кораб за Русия

Франция е готова да спре продажбата на втория военен кораб за Русия, ако ЕС реши да разшири санкциите срещу Русия, съобщава Bloomberg.

Вторият хеликоптероносач Mistral трябва да бъде предаден през 2016, но още не е платен, което дава възможност да се задържи сделката, ако ЕС реши да разшири мерките срещу Русия, каза президентът Франсоа Оланд на ежегодната си президентска вечеря с пресата.

„Сделката бе сключена през 2011, корабът е почти готов и трябва да бъде доставен през октомври“ заяви Оланд. „Останалата част от договора може ли да бъде спазена с доставката на втория кораб? Това ще зависи от отношението на Русия, казвам го съвсем ясно. Но на този етап няма одобрена санкция, която да ни задължава да се откажем“, добави френският президент, цитиран от АФП.

„Ако има санкции, това ще бъде решено на ниво Европейски съвет и те ще се отнасят само за бъдещи доставки. Не сме стигнали дотам. Ще видим дали руснаците се държат зле“, каза Оланд. „Путин по-скоро е склонен да прави политически предложения“, добави френският президент.

Относно доставката на първия кораб, френският държавен глава заяви:

„Руснаците платиха. Трябва да им върнем 1,1 млрд евро, ако корабът не бъде доставен“.

САЩ и ЕС оказаха натиск над Франция да забави или откаже доставката на корабите Mistral след анексирането на Крим от Русия.

„След като толкова много европейски граждани загинаха при катастрофата на MH17, трудно е да се види как ще продължи сделката за френския Mistral“, заяви Тимоти Аш, директор Развиващи се пазари в Standard Bank Plc. в мейл до Bloomberg преди Оланд да говори пред пресата.

„Британците изглежда са готови да поемат разширяването на санкциите над финансовия сектор, което французите искат преди да оттеглят сделката“, добави Аш.

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин бе цитиран от Итар Тасс, че се съмнява, че Франция ще наруши договора Mistral.

„Намесени са милиарди евро“, каза той. „Французите са много прагматични“.