Черните кутии на разбилия се Boeing над Украйна ще бъдат разшифровани във Великобритания

Властите от самопровъзгласилата се Донецка народна република предадоха двете черни кутии на сваления самолет

22.07.2014 | 15:31 Редактор: Мариета Иванова
Черните кутии на разбилия се Boeing над Украйна ще бъдат разшифровани във Великобритания

Черните кутии на разбилия се в Източна Украйна малайзийски самолет ще бъдат разшифровани във Великобритания, съобщи РИА Новости, позовавайки се на информация, публикувана на сайта на украинското правителство.

Властите от самопровъзгласилата се Донецка народна република предадоха двете черни кутии на сваления Boeing на експерти от Малайзия, поставяйки условие да бъдат разгледани и от представители на Международната организация за гражданската авиация (ICAO).

Холандия вече поиска официално нейни експерти да разследват авиокатастрофата. Решението по въпроса се очаква да стане в най-скоро време.

„След решението на въпроса, холандските експерти ще оформят предаването им от малайзийска страна и ще ги изпратят в Британското бюро за разследване за разшифроване,“ става ясно от съобщението.

Boeing 777 на Malaysia Airlines, извършващ полет от Амстердам до  Куала Лумпур, се разби на 17 юли в Източна Украйна. На борда на лайнера са били 298 души, сред които 85 деца и 15- членен екипаж. Няма оцелели след катастрофата.

Киевските власти обвиниха за инцидента проруските сепаратисти, посочвайки че не разполагат със средства, които биха могли да свалят самолет на такава височина.

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция в понеделник, в която призова за привличане под отговорност виновните за авиокатастрофата, за прекратяване на военните действия в зоната на падналия самолет и за обезпечаване на безопасен достъп на международните експерти до мястото.

В същото време експерти от Малайзия, направили опит да достигнат до мястото на разбилия се самолет, попаднали под обстрел на украинската авиация, съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация на опълченец, съпровождащ чуждестранните специалисти.

12 експерти и чиновници пристигнали от Харков в Донецк на 21 юли. В същия ден украинската армия започнала настъпателни действия в региона. При сраженията този ден били загинали седем опълченци и много национални гвардейци.
"Когато пристигнахме на гарата в Донецк, се чуха изстрелите. Цивилни панически бягаха да търсят убежище. Украинската армия предприе нова офанзива, "- пише от Грабово малайзийски журналист.