Провал на израело-палестинските преговори

Нетаняху: Абу Мазен трябва да избере - мир с Израел или мир с Хамас

24.04.2014 | 16:27
Провал на израело-палестинските преговори

Хамас и Фатах обявиха примирие, с което ще се опитат да формират правителство на националното единство в близките седмици. Разривът между Хамас и Фатах настъпи през 2007, а предишните мирни споразумения никога не са били изпълнявани. Новата сделка се сключва на фона на проблемите с мирните преговори с Израел. След съобщението за примирието Израел отказа да участва в поредното заседание на мирните преговори, насрочено за 23 април. Министър председателят Бенямин Нетаняху заяви, че палестинците трябва да избират - или мир с Хамас, или мир с Израел.

Хамас и Фатах ще сформират ново правителство до пет седмици. Ще съгласуват и други стъпки, които трябва да сложат край на враждата помежду им да възстановят целостта на политическата система.

Фатах контролира Западния бряг на река Йордан и има международна поддръжка и подкрепа за сформираното от свои членове палестинско правителство. Хамас е смятана за терористична организация от ЕС, САЩ и Израел и от 2007 контролира ивицата Газа, където има алтернативно правителство.

Коментар на Елиът Готкин от Bloomberg

Реакции

Министърът на външните работи на Израел, Авигдор Либерман отново нанесе удар по палестинския президент Махмуд Абас. Докато Хамас практикува "класически тероризъм" срещу Израел, Абу Мазен прибягва до "политически тероризъм", каза Либерман, член на радикалната националистична десница по израелското радио. Абу Мазен /Махмуд Абас/ води политика "ни се води, ни се кара" с Израел, добави Либерман. Израелският министър обвини палестинския президент, че избягва да поема ангажименти.

Държавният департамент на САЩ бе изненадан от сближаването между Хамас и Фатах и оцени събитието като разочарование, което може да "усложни сериозно" усилията за поддържане на преговорите активни.

Руският външен министър Сергей Лавров смята, че единството на палестинската делегация на преговорите с Израел ще направи споразумението по-устойчиво.