Икономиката на Китай навлиза в непознати води

Коментар на Джулиън Калоу от Barclays Capital

24.04.2014 | 13:23 Редактор: Мариета Иванова
Икономиката на Китай навлиза в непознати води

Tрябва да сме внимателни със ситуацията в Китай, предупреждава Джулиън Калоу, директор в Barclays Capital пред Bloomberg Television. Той допълва, че представените преди ден данни са показателни за намаляване на увереността у производителите.

„Ако погледнем към номиналния растеж в БВП за първото тримесечие, няма как да не видим, че това е най-ниският ръст от 2009 насам. Има проблеми в китайската икономика и ситуацията на имотния пазар го доказва. Това е много важно, защото Китай беше двигателят на високата бизнес увереност, не само в Азия, а и в Европа, тъй като е много важен пазар за европейските производители. Освен това в Китай оставят валутата си да поевтинее, което е неизбежен процес. Ако разгледаме реалната стойност на юана, без да се фокусираме върху валутния курс, ще видим, че тя все още е много скъпа в сравнение с това, което беше преди 6 години например. По-скъпа е от тогава с около 15%“, коментира икономистът.

Калоу е убеден, че Китай ще се срави със сегашните проблеми.

„Но трябва да знаем, че има и негативи, има рискове. Навлизаме в непознати води. Китай няма да бъде такъв износител, какъвто беше през последните 5 години. Също така отделните елементи на съвкупните разходи в Китай ще се променят. Мисля, че е трудно да се премине към растеж, стимулиран от вътрешното потребление. Досега в Китай разчитаха на растеж тласкан от инвестициите. Тук много важен ще е износът. Затова в Китай ще се опитат да отслабят валутата си чрез количествени улеснения, за да стимулират  износа. Но ако анализираме данните, точно износът на Китай разочарова през първото тримесечие на годината“, допълни Калоу.

Що се отнася до забавянето на имотния пазар в САЩ, отговорът на този въпрос се крие в лихвите по ипотеките, убеден е икономистът.

„Лихвите са доста по-високи от миналата година. Това е резултат на казаното от ФЕД по повод на затягане на паричната политика през втората половина на миналата година. Тези лихви останаха високи и по-малко хора могат да си позволят дом в Америка, а пък и цените на жилищата се вдигнаха с 12%.  Увеличението на лихвените проценти, което видяхме през третото и четвъртото тримесечие на миналата година вече е част от равновесието на този пазар. Затова не смятам, че ще има по-голямо забавяне в сделките с имоти в САЩ. По-скоро смятам, че това ще е повратна точка. Освен ако не видим ново покачване в лихвите, пазарът по-скоро ще се възстанови заради фактори като намаляващата безработица“, смята Калоу.