Търговските договори заведоха Обама в Япония

Барак Обама започва от Япония азиатската си обиколка

23.04.2014 | 11:46
Търговските договори заведоха Обама в Япония

Президентът на САЩ подкрепи Япония в териториалния спор с Китай. В интервю за японския вестник Йомури преди визитата си в Япония, Обама увери Токио, че САЩ ще се противопоставят на всеки опит да се пренебрегне японския контрол над спорните острови Сенкаку в Южнокитайско море. Обама няма да посети Пекин, но американо-китайските отношения се очаква да доминират обиколката в Азия, съобщава ББС като цитира бившия пом.секретар П.Дж. Кроули.

Барак Обама ще има аудиенция при император Акихито и императрица Мичико, които ще дадат банкет в двореца в негова чест. Обама ще има среща на 24 април с министър-председателя Шинзо Абе, на която двамата ще обсъдят ситуацията в Азиатско-Тихоокеанския регион и ще набележат нови пътища за сътрудничество, включително в отбраната.

САЩ и Япония са основни преговарящи по Транс-Тихоокеанското партньорство, включващо 10 страни: Бруней, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Мексико, Чили и Перу, произвеждащи общо 60% от глобалния БВП, с 40% от населението на планетата и една четвърт от световната търговия. САЩ изчисли, че TPP ще добави 300 млрд долара към глобалния износ годишно и 123,5 млрд към американския експорт.

От страните, преговарящи по ТРР обаче само Япония няма договор за свободна търговия със САЩ /FTA/.Причината: Япония има пет "свещени" земеделски продукта: ориз, телешко/свинско, млечни продукти, пшеница и захар, защитени с 778% мито. САЩ субсидират автомобилния си пазар.

От 2010 Обама не е посещавал Япония.

На 25 и 26 април президентът на САЩ ще бъде в Южна Корея, а след това - в Малайзия и на Филипините.