Антитерористичната операция в Източна Украйна е подновена

САЩ ще помогне на Украйна да намали енергийната си зависимост от Русия

23.04.2014 | 12:37 Редактор: Ирина Георгиева
Антитерористичната операция в Източна Украйна е подновена

САЩ ще помогне на Украйна да намали енергийната си зависимост от Русия. Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви в телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, че ако Кремъл продължи да не спазва споразумението от Женева, Русия е заплашена от жестоки санкции.

Лавров от своя страна смята, че Киев трябва веднага да предприеме действия по изпълнението на своята част от договорката, която бе постигната на срещата между САЩ, Русия, ЕС и Украйна в Швейцария.

В същото време представители на американския Конгрес предложиха енергийна помощ на Украйна. Целта е страната да намали енергийната си независимост от Русия. Според запознати помощта ще се изразява в транспортирането на втечнен природен газ от Луизиана и създаването на терминали в Европа, за да може Киев да получава този газ.

Междувременно президентът на Украйна Александър Турчинов призова силите за сигурност на страната да подновят "антитероритичната операция" в източните части на страната. Тя беше прекратена по време на Великденските празници, както и заради договореностите на четиристранната среща в Женева миналия четвъртък.

Причината за подновяването на операцията е убийството на двама мъже в Източна Украйна. Единият от тях, по думите на Турчинов, е депутат от градския съвет на град Горловск.

Какво се случва по западната граница на Украйна?

Полша и САЩ са се договорили за провеждане на съвместни военни учения. Военният министър на европейската държава посочи, че действията в близките дни и седмици ще демонстрират американското военно присъствие. Припомняме, че плановете на Пентагона са да остави на територията на централноевропейската страна до края на годината изтребителите F-16. Най-вероятно дислоцираният американски контингент в страната ще бъде увеличен.