Медведев: Санкциите ще направят Русия по-силна

Трябва бързо да модернизираме икономиката, да защитим бизнеса и да съкратим държавната администрация с 10%, заяви руският премиер

22.04.2014 | 16:01 Редактор: Мариета Иванова
Медведев: Санкциите ще направят Русия по-силна

Русия може да минимизира последствията от санкциите на Запада и да изпълни напълно социалните си задължения, „независимо от това, което се случва около и вътре в нашата страна“, заяви премиерът на Русия Дмитрий Медведев по време на ежегодния си отчет за дейността на правителството пред Държавната дума.

Ограниченият ръст на икономиката се е „трупал“ с десетилетия, заяви в началото на речта си руският премиер, цитиран от електронното издание на „Ведомости“. По думите му негативната тенденция е резултат от недостатъчната диверсификация, ниската инвестиционна активност, както и нивото на институциите и държавното управление.

През 2013 Русия се оказва в условия на безпрецедентно трайно явление. Към структурните проблеми се добави нестабилната световна икономика и санкциите на САЩ и ЕС. В резултат ръстът на БВП за 2013 се оказа по-малък от планирания – 1.3% вместо 3.6%, отбелязва изданието.

Медведев увери, че руската икономика, социалната сфера и военната индустрия няма да бъдат засегнати от наложените санкции. Той допълни, че последствията от санкциите трябва да бъдат сведени до минимум, а националните права да бъдат отстоявани чрез Световната търговска организация, както и да бъде подготвен законопроект за защита на руския бизнес.

„Не трябва да се притесняваме и където е обосновано и законно „да показваме зъби“, заяви Медведев. Той посочи, че изключването на руски банки от международни платежни системи е незаконно. Руският премиер е категоричен, че санкциите могат да направят Русия по-силна.

От думите му стана ясно, че санкциите са повод за създаване на нова икономика, ориентирана към собствено производство. Правителството ще насърчава дейности, които да заместят вноса, ще стимулира подобряването на инвестиционния климат, така че да убеди бизнесът да влага средства в Русия в условя на санкции. Подкрепата за малкия бизнес може да бъде реализирана чрез гаранционен фонд с размер от 50 млрд. рубли, заяви Медведев и обеща да няма увеличение на данъците.

„Трябва бързо да модернизираме икономиката, да защитим бизнеса и да съкратим държавната администрация с 10%“, коментира още премиерът на Русия.