Колапс на преговорите за Украйна

Борсата в Москва се раздели с още 1%, след като подписаното миналата седмица в Женева споразумение за Украйна се оказа пред провал

22.04.2014 | 14:28 Редактор: Георги Стоянов
Колапс на преговорите за Украйна

Борсата в Москва се раздели с още 1%, след като подписаното миналата седмица в Женева споразумение за Украйна се оказа пред провал на фона на ескалиращото напрежение в окупираните от руски сепаратисти райони.

Първият срив на индексите в Москва се случи още в четвъртък сутринта, след като руският президент Владимир Путин заяви, че южна и източна Украйна са били част от руската империя – думи, които мнозина анализатори приеха като сигнал за предстояща анексия на тези украински територии.

„Интересно е, че вчера дори станахме свидетели на лек спад на доходността на американските облигации, тъй като когато става въпрос за инвестиционни убежища, опциите не са чак толкова много, на фона на геополитическата несигурност в Украйна”, коментира Райън Чилкот, външнополитически анализатор на Bloomberg.

Междувременно американският държавен секретар Джон Кери заяви в разговор с руския си колега Сергей Лавров, че ще има последствия, ако Русия не направи нещо за деескалиране на напрежението през следващите няколко дни. Друг американски дипломат допълни, че санкции могат да бъдат наложени до дни, а не до седмици.