Готов ли е Марк Фийлдс да застане начело на Ford

Редица анализатори смятат, че той знае как да изведе компанията на по-високо ниво

22.04.2014 | 10:41 Редактор: Мариета Иванова
Готов ли е Марк Фийлдс да застане начело на Ford

Марк Фийлдс е името, което трябва да научите. Причината е, че все по-често той е сочен за заместник на Алън Мълали начело на Ford. Решението за ротацията може да бъде взето още следващия месец, споделят източници на Bloomberg.

„Знаем, че Алън Мълали обеща да остане до края на 2014, но няма да е изненада за мнозина, ако Фийлдс заеме поста. Анализаторите, с които говорихме, смятат, че точно към това се стреми Фийлдс. Той пое поста на главен оперативен директор в края на 2012 и мнозина казаха, че е готов да седне на директорския стол. Трябваше да изчака, защото тогава Мълали каза, че смята да остане още“, коментира Миа Саини от Bloomberg Television.

Фийлдс работи във Ford от 25 години. Завършил е Harvard Business School. Бил е в различни сектори на компанията, сред които такива като европейските операции и най-вече луксозните брандове. Много от тези бизнеси бяха по-късно отделени. Освен това е работил и с Mazda. Мнозина смятат, че знае как да изведе компанията на ново по-високо ниво.

„Мълали няма да изчезне. Той ще остане тясно свързан с компанията. Разбрахме от наши източници, че ще участва в корпоративното управление и дори в бизнес политиките“, коментира още Саини.

Потърсен за коментар от Bloomberg по време на автомобилното изложение в Шанхай  Мълали коментира: - „Обичам да работя с Ford, не ме карайте да си тръгвам! Марк и Джо Хенрикс и всички хора, които познавате, това е най-добрият мениджърски екип на света. Те всички развиват много добре компанията. Много съм горд с тях“.

Преди време имаше спекулации, че  Мълали ще поеме Microsoft, които впоследствие се разсеяха. Преди да оглави Ford,  Мълали е бил шеф на самолетна компания.

Най-важното в ротацията на върха е преходът да е плавен, коментират още анализаторите от Bloomberg.