Лавров: Русия няма да допусне кървав конфликт в Украйна

Призивите за спасяване на Източна Украйна поставят Русия в особено положение, заяви руският министър на външните работи

21.04.2014 | 15:47 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: Русия няма да допусне кървав конфликт в Украйна

Русия няма да допусне развитие на кръвопролитен конфликт в Украйна, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на пресконференция в Москва.

Той подчерта, че призивите към Русия да спаси Източна Украйна, които се чуват все по-често, поставят Русия в много сложно положение, предаде РИА Новости.

„Този, който съзнателно провежда политика на разпалване на гражданска война, очевидно се надява да  предизвика сериозни кръвопролитни конфликти, ангажирайки се с престъпни политики. Ние не просто ще осъдим тази политика, но и ще я спрем,” заяви Лавров, цитиран от  електронното издание на Ведомости.

 По повод нападението срещу неделя на граничен пункт в северната част на Славянск, при което загинаха трима местни жители и убити двама от нападателите, Лавров заяви, че инцидентът е показателен за нежеланието на властите в Киев да контролира екстремистките сили.

„Киевските власти не могат, а може би и не искат да контролират екстремистите, които продължават да „поръчват музиката”. Вместо да поемат отговорност за това, което се случва, властите в Киев и техните поддръжници, които ги доведоха на власт, най-вече от САЩ и западноевропейските страни, се опитват да обвинят във всичко Русия, измисляйки всевъзможни аргументи”, заяви Лавров.

Припомняме, че часове след обявеното Великденско примирие между Москва и Киев на 19 април при нападение на една от барикадите на  град Славянск, Донецка област, са били убити най-малко петима души. Атаката е била извършена през нощта срещу пропускателен пункт в северната част на града. При инцидента са убити трима местни жители, а един е откаран в болница, съобщи "Россия 24". По думите на ранения при атаката на поста е имало само местни невъоръжени жители, които спирали да оглеждат влизащите автомобили и предупреждавали силите за самоотбрана за появяването на армейски части. Нападението е извършено от няколко автомобила, които се приближили към пункта и открили огън. В отговор на мястото пристигнали бойци, които също открили огън и убили двама от нападателите, пише ИТАР-ТАСС. В задържаните автомобили е открито оръжие, за което е установено, че не е украинската армия. Намерени са още отличителни знаци на украинския "Десен сектор".