Спасителната операция по потъналия ферибот Севол може да отнеме 2 месеца

Лошото време забавя водолазите

19.04.2014 | 19:28
Спасителната операция по потъналия ферибот Севол може да отнеме 2 месеца

Южнокорейските власти обявиха, че спасителната операция за изваждане на потъналия на 16 април ферибот може да отнеме 2 месеца – съобщава ББС, като се позовава на Центъра за извънредни ситуации Шин Вон Нам.

Водолазите се борят със силното вълнение и лошата видимост в района на катастрофата. От 270 пътници 32 са загинали, а 174 са спасени. Сред пасажерите имаше основно ученици, които отивали на остров Чоджу с учителите си.

Близките на загиналите дават ДНК, за да помогнат на идентифицирането.

Още по темата

Капитанът на ферибота, Ли Чжун Сок, и двама членове на екипажа са арестувани. Кап. Ли каза, че е забавил евакуацията, да не се удавят пътниците. Предявени му бяха обвинения в небрежност при изпълнение на служебните си задължения и нарушение на морския закон - напускане на потъващия кораб, докато на борда е имало още стотици хора.

АП съобщава, че корабът е бил управляван от 25-годишна жена, помощник капитан, която не познавала района. Когато корабът наклонил поса си към дъното, вече било твърде късно да се евакуират пътниците.

В събота водолазите откриха три тела на кораба, но не успяха да ги извадят.

Пътническият ро-ро Севол (Sewol) плаваше от Иншеон, в зеверозападната част на Южна Корея, към южния остров Чеджу, когато се обърна и потъна само за 2ч. пред югозападното крайбрежие на страната.

Кап. Ли се извини на южнокорейския народ за ужаса, който предизвика и изрази преклонение пред близките на жертвите.

M/V Sewol
IMO: 9105205
6825 БРТ
Построен в Япония, 1994
Превозва пътници, автомобили и контейнери
Максимална скорост 21 възла
Собственик Chonghaejin Marine Co Ltd (Южна Корея)

Подробности във видеото на международния редактор Теодора Георгиева