Почина Габриел Гарсия Маркес

„Трябва сами да открием себе си, не искаме Колумб да остане наш откривател”

18.04.2014 | 07:19
Почина Габриел Гарсия Маркес

Нобеловият лауреат, колумбийският писател, който разказваше историите за любовници и диктатори от Латинска Америка чрез средствата на магическия реализъм, почина на 17 април на 87-годишна възраст, в Мексико сити.

Авторът на „100 години самота“ и „Любов по време на холера“, един от най-популярните латиноамерикански писатели в света и баща на литературно движение, бе свидетел на бурните промени на континента.

Учил право в два университета, преди да се откаже, без да завърши нито един, започва работа като журналист в Картагена, на 21г. Изискванията на репортерството и работата на колумнист развиха силата му на наблюдател. През този период се оформиха и левите му убеждения, които успява да прокарва в годините на силната цензура и яростни репресии на консервативните колумбийски правителства.

Със славата и средствата, спечелени от книгите си, Маркес подкрепяше човешките права, свободата на словото (основа фондацията за Нова иберо-американска журналистика в Колумбия) и латиноамериканското кино. В Куба основа фондация и филмово училище.

Само преди няколко месеца той отпразнува 87-я си рожден ден с журналистите, които се събраха пред дома му. С жълтата роза на ревера, той излезе да поздрави мариачите. Това бе последната му публична поява.

Още по темата

Маркес е роден през 1927 в Аракатака, Колумбия, в семейство на телеграфист. Получи Нобеловата награда за литература през 1982. Защитаваше кубинската революция и беше приятел с Фидел Кастро, което му спечели критиките на мнозина интелектуалци.

На български език са излизали: „Няма кой да пише на полковника“, „Погребението на Мама Гранде“, „В лош час“, „Сто години самота“, "Разказ на един корабокрушенец", „Есента на патриарха“, „Хроника на една предизвестена смърт“, „Любов по време на холера“, „Генералът в неговия лабиринт“, „За любовта и други демони“, „Дванайсет странстващи разказа“, „Спомен за моите тъжни проститутки“.

На български език е преведена и "Един живот" на Джералд Мартин, обявен от Маркес за негов официален биограф.