В състояние на заучена безпомощност сме: д-р Антонина Кардашева

Така хората се управляват по-лесно, твърди психологът

21.12.2014 | 21:04 Редактор: Петко Трухчев
В състояние на заучена безпомощност сме: д-р Антонина Кардашева

2014 година беше интересна за България. Имаше нагласа към устойчив интерес. Вече сме в състояние на "заучена безпомощност". Това коментира психологът д-р Антонина Кардашева в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков. По думите й в състояние на заучена безпомощност хората показват пасивност и по този начин се управляват по-лесно. Д-р Кардашева визира новото правителство, към което гражданите са имали очаквания да донесе най-после стабилност след несигурността, която носеше кабинетът "Орешарски". Затова и в момента хората са пасивни.

Още по темата

Като пример на това състояние в психологията д-р, Кардашева посочи предлагането на спорни решения за редица реформи, като пенсионната. Заявките от днешния ден управляващите да се откажат от прехвърлянето на допълнителните вноски за пенсия от частните фондове към НОИ показва как в последствие управляващите се отмятат от подобен род решения. Това, според д-р Кардашева, води до спокойствие в обществото и затова в момента няма вълнения при неправилни решения, каквито имаше по време на предишното правителство.

Д-р Кардашева коментира и поведението на българина през годините на прехода.

"За да оцелеем сме снижили съпротивителните си сили. Моделът сега е "аз оцелявам сам, защото трябва да се справя сам", заяви психологът.

Българите в последно време са емоционално несигурни, посочи още експертът. Какво има предвид - вижте във видеото!