Национализация на частната пенсионна система е втората стъпка на правителството: Петко Вълков

Сегашният текст за прехвърляне на втората вноска за пенсия към НОИ няма да увеличи приходите на държавното осигуряване

19.12.2014 | 21:08 Редактор: Петко Трухчев
Национализация на частната пенсионна система е втората стъпка на правителството: Петко Вълков

Прехвърлянето на втората вноска за пенсия от частните пенсионни фондове към Националния осигурителен институт е първата стъпка към национализацията на тези средства. Тази позиция изрази Петко Вълков от Българската асоциация на управляващите дружества в предаването "Денят он ер" с водещ Ивайло Лаков. Според Вълков гласуваното от парламента  тази вечер решение за прехвърлянето на средствата при незаявено съгласие на самоосигуряващите се за пръв път от 1 януари догодина, няма да има голям икономически ефект за НОИ. Очакваните постъпления ще са около 20-30 млн. лв. годишно. Тези средства няма как да запълнят 5-милиардния дефицит на държавното обществено осигуряване, счита експерта.

"Ефектът за НОИ от тези 20 милиона лева ще е негативен. Може да се очаква по-голям приход в системата, но след 1-2 години задълженията на НОИ ще са много повече от приходите", коментира Вълков.

Още по темата

 Според финансиста днешното решение на парламента дори оскъпява финансовия ресурс на НОИ и е лишено от всякаква икономическа логика, още повече, че в края на 2015г. с тези средства няма да се компенсират високите нива на държавния дълг. Затова Българската асоциация на управляващите дружества, счита че това е първата стъпка от крайната цел на управляващите - да се национализират частните фондове.

"Чрез днешното гласуване в парламента ГЕРБ са защитили честта на финансовия министър Владислав Горанов, който иска да се покаже като силен. В противен случай отказът на ГЕРБ от предложението на Горанов е трябвало да доведе до оставката му", каза още Вълков.

"Капиталовият пазар се подценява от Борисов и Горанов. В предишния мандат Борисов се чудеше защо има отлив на чуждестранни инвестиции. Това е защото отвън се гледа какъв е вътрешния капиталов пазар и когато той има влошаващи се показатели инвеститорите си отиват или изобщо не идват", допълни експертът.