Vodafone обмисля IPO в Индия

Инвестиционната банка Rothschild изготвя доклад за ползите от публичното предлагане.

26.05.2015 | 11:18 Редактор: Велко Каменов
Vodafone обмисля IPO в Индия

Vodafone обмисля IPO за подразделението си в Индия, сподели пред Bloomberg източник, пожелал да запази анонимност. Подразделението носи 10% от приходите на компанията, а клиентската му база е най-голяма от всички.

В Индия тази година се проведоха изключително успешни телекомуникационни търгове, като Vodafone беше един от големите победители в тях. Страната представлява най-бързоразвиващия се пазар на телекомуникации в света.

Инвестиционната банка Rothschild изготвя доклад за ползите от IPO-то, който трябва да представи до края на август, разкрива още анонимният източник. След като получи доклада Vodafone ще реши дали да осъществи публичното предлагане. При положение, че се осъществи, това ще бъде едно от най-големите IPO-та в Индия и чрез него може да бъдат набрани между 3 и 4 млд. долара.

Бизнесът на Vodafone в Индия е оценяван на около 30 млд. долара, взимайки предвид над 11 млд. долара дългове. Публичното предлагане ще позволи на Vodafone да набере средства срещу активите си и на инвеститорите да заложат на един от най-големите телекомуникационни пазари в света.