България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

В първия ден: 25 сринати ромски къщи в "Захарна фабрика"

"Още с идването ми съм взел това решение", коментира пред Bulgaria ON AIR кметът на района Илинден Иван Божилов

23.08.2017 | 08:30 Редактор: Мария Аладжова
В първия ден: 25 сринати ромски къщи в

Над 25 незаконни постройки са били съборени за един ден в столичния квартал "Захарна фабрика". Това съобщи за "България сутрин" кметът на район "Илинден" Иван Божилов. Вече са преместени около 60 човека, добави той, а по думите му на въпросния адрес в квартала са били регистрирани над 504 човека. Гетото там съществува от 50-60 години.

"За съжаление законът тогава така е позволявал и са били регистрирани над 504 човека, имат адресна регистрация на този адрес. От 2006 насам не е регистрирано нито едно лице.

Още с идването си съм взел това решение (за премахване на гетото - бел. ред.) по молба на всички от целия квартал. Има и инициативен комитет. Аз им благодаря на тях, че наистина спокойно, разбрано, с разговори, с приказки сме се разбрали, без нужни от тяхна страна протести, викове. Обяснявал съм по какво работим, запознавал съм ги с цялата работа на администрацията, защото те искат от раз да стане, но факт - не може", обясни Божилов.

От район "Илинден" не се ангажират със срокове за окончателното събаряне на всички постройки. Планира се на мястото, което е общински терен, да има спортни игрища и парк.