България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Хидратация, сън и добра храна - задължителни за здрава кожа

Как да се погрижим за кожата си след силното слънце през лятото? Съвети от дерматолога д-р Анелия Здравкова

23.08.2017 | 10:08 Редактор: Мария Аладжова
Хидратация, сън и добра храна - задължителни за здрава кожа

Добра фотозащита на плажа и в планината, хидратация, достатъчно сън и добра храна - това са основните принципи, които трябва да спазваме за здрава и красива кожа, обясни в "България сутрин" дерматологът д-р Анелия Здравкова.

В студиото на Bulgaria ON AIR тя даде няколко полезни съвета за това как да се грижим за кожата по време на летния сезон или след края на дългото плажуване.

"Обикновено идват с доста дехидратирана кожа, излющена, ако е имало слънчеви изгаряния, много неблагоприятни за кожата. Така че трябва да се полагат грижи и есента е много подходящ сезон за възстановяване на хидратацията, на водните загуби в кожата. Слънцето, солената вода и честите измивания с детергенти, сапуни и шампоани още повече допринасят за дехидратирането на кожата", посочи д-р Здравкова.

Слънцезащитните продукти, които използваме, трябва да бъдат съобразени с нашия тип кожа. Хубаво е след излагане на слънце да прилагаме продукти, специално предназначени за нанасяне след интензивни слънчеви облъчвания. Продуктите от тази група съдържат полезни вещества, които допринасят за задържане на водните молекули в повърхностния слой на кожата.

"Именно там губим голяма част от полезните съставки и се случва това излющване, което е много неприятно", поясни дерматологът.

И още д-р Здравкова предупреди, че трябва се отнасяме с повишено внимание към маслата, които се използват за бърз загар, тъй като някои от тях усилват въздействието на слънцето върху кожата и могат да доведат до алергични реакции.