България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Слънчевите затъмнения: Истини и митове от миналото

Явленията са били остро критикувани от хората, посочи пред Bulgaria ON AIR астрологът Галина Герасимова

22.08.2017 | 10:50 Редактор: Василена Василева
Слънчевите затъмнения: Истини и митове от миналото

За пръв път от 99 години пълно слънчево затъмнение премина над Съединените щати - от западното до източното крайбрежие. Това е първото такова над САЩ през 21 век и първото там от 1991 г., което обаче можеше да бъде наблюдавано само от Хавай. 

Пълно затъмнение, което преминава над цялата държава, е много рядко. Предишното е било на 8 юни 1918 г.

За истините и митовете около слънчевите затъмнения репортерът на Bulgaria ON AIR Валерия Цветанова разговаря с астролога Галина Герасимова. 

В "България сутрин" тя подчерта, че подобни явления в миналото са се приемали много драматично, тъй като единствено астролозите и астрономите са били запознати с тях.

"Намаляването на светлината посред бял ден е символизирало много неща, будещи безпокойство в обикновените хора. Носели са се много легенди. Това обаче не е съвсем без основание, тъй като Космосът и съзнанието на човека притежават единен характер", обясни Галина Герасимова.

Тя посочи още, че преди векове съзнанието се е свързвало със слънцето. Именно затова, когато небесното тяло е било затъмнено, човечеството е смятало, че това ще доведе до войни и болести.