България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петте кьошета на раздора: Граждани с петиция срещу шума от трамваите

При норма от 65 децибела за такива райони, апаратът за измерване на шума показа 69.7 по време на живата връзка на Bulgaria ON AIR

18.08.2017 | 07:58 Редактор: Жанета Нейкова
Петте кьошета на раздора: Граждани с петиция срещу шума от трамваите

Живущи в района на Петте кьошета в София недоволстват от шума на трамваите. Гражданите са започнали петиция срещу ситуацията около домовете им.

Хората също са изпратили жалба до кмета на столицата, като отговорът бил, че още при създаването на града районът е предвиден за кръстовище.

"В този регион преминават 12 превозни средства на градския транспорт, но ние основно имаме проблем с шума от преминаващите трамваи. От години живеем тук и проблемът съществува отдавна, а напоследък шумът дори се засилва", заяви пред Bulgaria ON AIR авторът на петицията Йоанна Дудева.

Думите й подкрепи и друга жителка в района на Петте кьошета, която твърди, че най-непоносимо е рано сутрин и в късния следобед. 

"Преди време релсите имаха гумено уплътнение. Сега и приборите вкъщи подскачат при преминаването на трамваите", оплаква се жителката. 

Инженер Борис Михайлов от Обществен контрол и управление на шума измери децибелите при Петте кьошета и апаратът показа 69.7 по време на живата връзка за телевизията. Михайлов бе категоричен, че нормите в зони, изложени на релсов шум е 65 децибела в дневен период, а в този регион нормата е завишена.

"Еквивалентното за  Петте кьошета е нивото около 70 децибела, случва се дори тази цифра да се надвишава", информира още експертът.

Очаквайте видео.