България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Въпреки модерния свят – расисти ли сме?

Близки срещи от комплексиран вид, така определиха боевете на расова основа DJ Зипо и DJ Слаш пред Bulgaria ON AIR

17.08.2017 | 08:38 Редактор: Иван Берберов
Въпреки модерния свят – расисти ли сме?

Побойте и пиянските изцепки не са нещо непознато за курорт като Слънчев бряг. Но когато едно нападение е базирано на расов принцип започваме да се питаме: В модерното време, в което живеем, българите расисти ли сме?

Това е случаят на Христо Христов-DJ Зипо и Стоян Стоянов-DJ Слаш от последните дни на морския ни курорт. Докато се разхождали с гости от САЩ, които били с африкански корени, група момчета ги нападнали.

"Близка среща с комплексари. Разхождахме се с гостите си рано сутрин. Срещнаха ни 4 момчета, които ни обиждаха на расова основа и ни заплашваха със смърт. Повиканата полиция реагира за час и 10 минути, а бяха съвсем близо до случващото се. Нас ни задържаха за 4 часа, а побойниците за около 1 час", разказва DJ Слаш пред репортера на Bulgaria ON AIR Стиляна Георгиева. 

Той добави още, че заканите на биячите продължили дори в полицейския участък, а полицаите вместо да ги озаптят - ги пуснали. 

"Не мога да проумея как в такова развито време разделяме черни на бели. Момчетата бяха видимо нетрезви от наркотици или алкохол – не мога да определя. Според полицаите американците си счупили сами телефоните, за да искат пари", сподели Христов.

Според експертът по етнически въпроси Алексей Пампоров българинът определено разделя хората по цвят на кожата.

"У нас се допуска един расизъм, който дори политиците ни си позволяват в изказвания и постове в социалните мрежи. Когато няма контрол – държавата отсъства. Всичко се дължи да образователната ни система. Когато в училище не се преподава толерантност по нормален начин, се случват такива неща и ще продължат, докато не започнем да си даваме сметка, че расизмът е проблем", категоричен бе експертът пред репортера на Bulgaria ON AIR Михаела Карабельова.