България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли възможност за професионално развитие у нас?

Мариана Ханъмова и Петър Бояджиев с повече информация по темата в ефира на Bulgaria ON AIR

16.08.2017 | 10:00 Редактор: Жанета Нейкова
Има ли възможност за професионално развитие у нас?

Форумът "Кариера в България. Защо не?" предстои на 5 септември в София. Това е неговото 10-о юбилейно издание и е под патронажа на Европейския парламент. 

Идеята на инициативата е да информира българите, придобили опита си в чужбина, каква е бизнес средата у нас и какви са възможностите им за кариерно развитие и в родината.

Рекламистът Петър Бояджиев завършва образованието си във Великобритания, като на Острова и в Германия натрупва трудов стаж. Запитан защо е избрал България за професионалното си развитие, гостът на "България сутрин" отговори:

"Имам какво да дам на страната си. Тук можем да се развием, има какво да направим в полза на обществото ни. Интересно е не там, където всичко вече е развито, а където тепърва можеш да повлияеш за някакви промени", убеден е Бояджиев.

Гостът на Bulgaria ON AIR допълни, че 50% от колегите му от университета в Англия са се върнали в България. Според него успехът не е въпрос на финанси, а на лична нагласа за какво се стремиш и, докато даваш позитивен пример и имаш такава нагласа, то това е достатъчно. 

Организаторът на "Кариера в България. Защо не?" Мариана Ханъмова също гостува на телевизията и тя информира, че бизнес средата в страната се подобрява. 

Според анкетни проучвания, дело на Форума, се наблюдава тенденцията все повече българи да се завръщат в родината - над 50%, в сравнение с преди 10 години.

"Българските работодатели също предлагат конкурентни условия за развитие. Тук заплащането е по-ниско, но стандартът на живот, който успяваш да си осигуриш с тези пари е несравним, защото една сума не значи нищо, съпоставена с разходите, които имаш", посочи Ханъмова.

Тя отбеляза как израстването в една компания в чужбина отнема от 5 до 10 години, докато в България това се постига много по-бързо. 

"Това за младите хора е изключително добра възможност, която им позволява да са конкурентоспособни навсякъде по света", заключи Мариана Ханъмова.