България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Дъновистите посрещат Слънчевата Нова година на 19 август

Лятна духовна академия и паневритмия край Седемте рилски езера

15.08.2017 | 10:05 Редактор: Тодор Петров
Дъновистите посрещат Слънчевата Нова година на 19 август

На 19 август хората от Бялото братство посрещат Слънчевата Нова година. Кулминацията на Лятната духовна академия събира дъновисти от Европа и Америка.

Мистичната тема, която присъства в паневритмията, е магнитният център, който привлича толкова хора. Всяка година имаме последователи от различни части на света. Радваме се, че имаме отворена врата на духовността, сподели Андрей Грива от Бялото братство.

"Слънчева нова година учителят Петър Дънов употребява за периода 15-21 август. Като започнем от Успение Богородично, на 18 е денят на Йоан Кръстител, на 19 август е Преображение Господне. Участието в паневритмията е уважението към учителя Петър Дънов. Всяка година заснемаме този ритуален танц", разказа Андрей Грива в "България сутрин". 

Той добави, че още от 3-4 часа сутринта излизат хора и започват да възприемат изгрева и да се молят. По думите му това е много красиво молитвено състояние. След това дъновистите пият по чаша гореща вода, ядат по лъжица варено жито и отиват да играят своята паневритмия.

"Когато прекалено много сме навлезли в материалния свят, имаме необходимостта да имаме нещо духовно. Нашите приятели от САЩ искат да направят едно единение. Да извадят на показ идеи, зад които всички хора могат да застанат", каза още гостът на Bulgaria ON AIR. 

Андрей Грива отбеляза, че 90% от хората, които упражняват паневритмия са с ниско кръвно. Според него хората се събират край Седемте рилски езера, за да немерят нещо мистично и да попаднат в пространство на релакс. 

"Това е изключително позтивна емоция, която храни душата на човека", завърши той.

Очаквайте видео с целия разговор.