България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Петков: Служителите на МВР работят в отровена атмосфера

"Ако продължава така, ще се стигне до необратима деморализация", коментира бившият вътрешен министър в "България сутрин"

25.07.2017 | 09:18 Редактор: Мария Аладжова
Румен Петков: Служителите на МВР работят в отровена атмосфера

Недоволството в редиците на МВР, парламентарните скандали и изострянето на социално-чувствителни теми - тези събития от последните няколко месеца обобщи вътрешният министър в правителството на тройната коалиция и член на АБВ - Румен Петков.

Той определи като "отровена" атмосферата, в която работят служителите на МВР и посочи, че имиджът на ведомството пред обществеността се характеризира с негативна конотация.

"Не считам, че системата е издъхнала, но съм убеден, че ако това отношение на нихилизъм към служителите, ако това отношение на унижение от страна на ключови фактори в държавата към служителите продължава, там ще се стигне до един етап на необратима деморализация", посочи Петков в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Не може от едната страна министърът на финансите да излиза и да обявява, че има 1 млрд. и 600 млн. приходи в резултат на ефективна борба с контрабндата и от другата страна да ти излиза министърът на вътрешните работи и да каза, че не е мотивирано това, че трябва да бъдат повишени заплатите на служителите, които впрочем от 2008 година почти не са пипани", добави той.

Петков коментира и случая "Суджук гейт":

"Главният прокурор без съмнение трябва да обясни мотивите си за искането на всеки един депутатски имунитет, второ - трябва много внимателно да се премери докъде какво и как се казва публично. Когато искаш имунитета на един народен представител, ти трябва да представиш съответните аргументи. Това, че тези аргументи в случая говорят за опростачване на парламентаризма, от друга страна не просто звучат просташки, но будят и присмех, не променят фактите".

По думите му един от основните проблеми у нас е деградацията на ценностната система на нацията, а оттам и по-лесното нагнетяване на напрежение. 

А основната трибуна, от която се чува езикът на омразата, според Петков, е парламентарната.

На въпрос как оценява първите 100 дни на правителството отговори: "Няма законодателна програма, направи някои силни стъпки в енергетиката по посока на връщането на България на европейската карта като ключов фактор, но те не трябва да спират, напротив - трябва да стават все по-интензивни. Министърът на отбраната направи неща, които си струва да бъдат видяни, подкрепени".